Het eerste consult zal een goed inzicht moeten geven in de klacht(en) waarmee de patiënt zich presenteert. Middels een vragenlijst en het intakegesprek willen we een zo goed mogelijk inzicht krijgen over de historie van de klacht. Hoelang bestaat het probleem al en wat heeft men mogelijk al ondernomen om het probleem aan te pakken. Wat verergert en verlicht de pijn en natuurlijk ook gegevens over de algehele gezondheid zijn belangrijke aandachtspunten.

Vervolgens zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Dit richt zich vooral op beoordeling van houding, spanning en kracht van spieren en met name de stand en functie van de wervels en bekken. Dit onderzoek maakt gebruik van orthopedische, neurologische en chiropractische testen.

In een aantal gevallen kan het nodig zijn rontgenfoto’s van een deel van de nek of rug te maken om een nog beter inzicht te krijgen in het probleem. Deze foto’s maken we in de praktijk. Mochten er foto’s niet al te lang geleden zijn gemaakt dan worden deze foto’s opgevraagd.

Uiteindelijk zullen de gegevens van het vraaggesprek en onderzoek een goed inzicht moeten geven over het te behandelen probleem. De werkdiagnose kan worden gemaakt en een behandelplan opgesteld. Uiteraard wordt dit met de patiënt besproken en volgt een eerste lichte behandeling.